top of page
Writer's pictureChrista Maynard

Raw chocolate brownies

A decadent energy/protein bar

Makes ~24 squares

Requires food processor or powerful high-speed blender.

(recept på Svenska längst ner)

Ingredients:

· 100g almonds

· 100g walnuts

· 40g macadamias/pecan/hazel nuts

· 5-6 brazil nuts (~5 dl nuts total)

· 0.5 dl hemp seeds

· 12 dates (~125g) soaked briefly and rinsed.

· 1 dl cocoa powder

· 2 tbsp maca powder

· grated rind of one organic orange

· 1 tsp coconut oil (melted)

· pinch of vanilla seeds

· pinch rock-salt/Himalaya salt

· 0.5 dl chopped dried cranberries or hemp seeds

· 0.5 dl cacao nibs

Method

  1. Blend nuts first to fine powder in food processer, nut grinder or high speed blender.

  2. Add dates, cocoa, orange rind, maca, (any other powder supplements), vanilla, salt and blend until homogenised to a sticky solid mass (slightly crumbly ok).

  3. Add melted (warm) coconut oil and pulse briefly to combine.

  4. Press out into a flat-bottomed dish or small tray lined with baking paper. Sprinkle with dried cranberries, and cocoa nibs, and press into the surface with a spatula.

  5. Place in freezer at least 2h.

  6. Chop into ~24 pieces and store in airtight container in freezer (or fridge if you prefer).


Comments:

You can vary the nuts according to preference or dietary restrictions. Almonds and walnuts are the standard. Macadamias, pecans or hazelnuts also work well. Brazil nuts provide selenium. You can replace some dates with sultanas (organic). To make the brownies smoother, you can use blanched almonds. Exact quantities are not crucial. If a little, crumbly, add a few sultanas, extra dates or extra coconut oil. If too sticky, add more nuts next time.



Variations:

Ginger-lemon chocolate brownie: Try adding grated raw ginger (a very large chunk ~4cm) and rind of an organic lemon. This will add a lot more moisture, so you can reduce the dates and increase the nuts a little. Decorate with just cacao nibs rather than dried fruit.


Recept på Svenska


Rå choklad rutor

En dekadent sportbar eller lyxig efterrätt eller mellis

Ger~24 rutor

Krävs matberedare eller hög-hastighets blender.

Ingredienser:

100g mandlar

100g valnötter

40g maccadamia/hassel/pekannötter

5-6 paranötter

2 msk hampafrö

(~5 dl nötter totalt)

12 mjuka dadlar (~125g) sköljda.

1 dl rå kakao pulver

1 msk kokosolja (smält)

1 msk maca pulver (frivillig)

Riven skal av en ekologisk apelsin (frivillig men gör de mycket godare)

Nypa vaniljafrö (frivillig)

Nypa Himalaya/rocksalt (frivillig)

0.5 dl hackade tranbär/bärpulver,/hampafrö och/eller kakao nibs till dekorering,

Method

  • Hacka nötterna till fin pulver I matberedare eller höghastighets blender.

  • Lägg till dadlar, kakao, apelsinskal, maca (och ev. Andra tillskott pulver du vill lägga till), vanilj, salt och blend till det blir en kladdig massa.

  • Läg till smält kokos olja och pulsa kort att kombinera.

  • Tryck ut i en små bakform (~15x20cm) täckt med bakplåtspapper, med hjälp av en stor sked. Platta till ytan med spatel.

  • Strö med tranbär/kakao nibs eller andra pålägg. Platta lite till och sedan skära till rutor av önskad storlek med spateln.

  • Lägg i frysen 2ti eller längra.

  • Bruta I bitar med hjälp av en kniv och förvara i lufttät låda i kylen.

  • För en innan/efter tränings snack, ta med 1-2 bitar i aluminium folie eller en liten burk.

Kommentarer:

Variera nötterna som du vill. Det går bra med endast mandlar och valnötter. Hasselnötter ger såklart en god smak. Exakta mängder är inte så viktig. Om det smular för mycket lägg till några russin/dadlar, eller kokosolja. Om det är för kladdig, använd mer nötter/färre dadlar nästa gången.


73 views0 comments

Recent Posts

See All

Kommentare


bottom of page