• Christa Maynard

Lyxig choklad & rödbetskaka med apelsinskal och bär

Gluten-fri, mejeri-fri, vegansk alternativ(V)

Den här kaka är väldigt lätt att göra och väldigt gott. Rödbetet gör det lite saftigare och lite mörk röd-brun i färg. Det är min go-to kaka när jag ska baka en kaka om det är för gäster eller familj. Den här lyxigare variant innehåller nötter, mörk choklad, apelsinskal och bär. Den är faktiskt godare om man ha tålamod att vänta till nästa dag att äta den.


Ingredienser:

· 3 dl GF-mjöl blandning (t.ex. cassava, amaranth, tapioca)

· 1,5 dl mandlar

· 1 dl valnöt

· 2 msk hampafrö (frivilligt)

· 2,5-3 dl moskavado/kokos/rå socker (beroende på hur söt du behöver)

· Alternativ- ersätta 1-2dl av sockret med eko-russin, hackade.

· ~2dl eko kakao pulver (85g)

· 1,5 tsk bakpulver

· 1 tsk bikarbonat

· 2 msk psylliumfrö skal (fiberhusk)

· 2 ägg, eller extra 2 msk psylliumfrö skal (fiberhusk)V

· 1 medium rödbeta finriven (eller 2 små)

· 2-3 msk kokos mjölk (alternativt 250ml växtbaserad dryck och mindre vatten)

· 1 dl olivolja/kokos olja (gärna 50/50)

· 50-100g mörk choklad (70-85%)

· Riven skal av en eko apelsin

· 1dl frusen eko hallon (frivilligt), eller 2dl om du vill blanda hälften inom kakan

· ~4-5 dl färsk kockade vatten (eller så mycket som behövs)

Metod

  • Hacka nötterna och hampafröna till mjöl i en matberedare eller blandare. Lägg till ev. russin och pulsa några gångar till de är lätt hackade.

  • Kombinera alla torra ingredienser i en stor skål.

  • Lägg till alla blötta ingredienser (förutom hett vatten) i en brunn i mitten av torra ingredienserna (ägg (om de används), riven rödbeta, olja, apelsinskal, kokos mjölk).

  • Häll i runt hälften av het vattnet och rör med stor sked för att blanda. Lägg till ytligare hett vatten tills det har blivit en tjock smet som går att hälla.

  • Hacka chokladen och blanda genom smeten.

  • Rör in hälften av hallon (om du har 2dl totalt)

  • Överföra till rund eller lång bakform täkt med bakplåtspapper/silikon papper.

  • Strö 1 dl frusna hallon över ytan och pressa lätt in till smeten med sked/spatel

  • Baka i ugnen 180˚C for 35 min i rund form eller 45 min i avlång form (eller tills en tandpetare kommer ut utan kladd).

  • Låt svala under ren köksduk och förvara i kylskåp antigen i bakformen täckt med ren köksduk eller i lufttät låda.

Kakan håller i kylskåp upp till en vecka och går jättebra att skära tunna skivor av för en mellis eller efterrätt. Om man vill äta det nybakat, smular det mer.



Enkel choklad & rödbetskaka

Gluten-fria, mejeri-fri, vegansk alternativ(V)

Den här kaka är väldigt lätt att göra och väldigt gott. Perfekt att göra tillsammans med barn, och lätt att göra vegansk om man vill. Rödbetet gör det lite saftigare och lite mörk röd-brun i färg.

Ingredienser:

· 4 dl GF-mjöl blandning (till ex. cassava, amaranth, tapioca mjöl)

· 2-3 dl moskavado/kokos/rå socker (beroende på hur söt du behöver)

· Alternativ- ersätta 1-2dl av sockret med eko-russin.

· ~2 dl eko kokos pulver (85g)

· 1,5 tsk bakpulver

· 1 tsk bikarbonat

· 2 ägg, eller 2 msk psylliumfrö skal (fiberhusk)V

· 1 medium rödbeta finriven (eller 2 små)

· 1 dl olivolja/kokos olja (gärna 50/50)

· 250ml växtbaserad dryck eller 2-3 msk kokosmjölk och 200ml extra vatten.

· 1dl frusen eko hallon (optional)

· ~4-5 dl färsk kockade vatten (eller så mycket som behövs)

Metod

  • Kombinera alla torr ingredienser i en stor skål.

  • Gör en brunn i mitten, och lägg till ev. ägg, riven rödbeta, olja, och växtmjölken. Rör lite för att kombinera de blötta ingredienserna.

  • Häll i runt hälften av het vattnet och rör med stor sked för att blanda. Lägg till kvarvarande vattnet och rör tills det har kombinerats. Om det känns för tjock, lägg till lite mer hett vatten. Det skulle vara en tjock smet som ändå går att hälla in till bakformen med hjälp av en stor sked eller slickepott.

  • Överföra smeten till rund eller lång bakform täkt med bakplåtspapper.

  • Dekorera/strö över frusna hallon eller jordgubbar.

  • Baka i ugnen 180˚C for ~35 min i rund bakform, eller 40-45 min i lång bakform.

  • Testa med tandpetare. Om det kommer ut kladdig, baka ytligare 10min eller så.

  • Låt svalna under ren bakduk.

  • Förvara oätna kaka i kylen i sluten låda. Det blir saftigare och fastare efter det har svalnat, och är väldigt lätt att skära utan att det smular.

19 views

 Health in Balance by Christa 
Upplandsgatan 38, 4 tr
S-113 28 Stockholm

©2020 by Health in Balance by Christa AB