top of page
Writer's pictureChrista Maynard

Turmeric-matcha chai drink

Updated: May 28


A warming drink with a combination of the phytonutrient / antioxidant rich spices that have shown so many protective benefits to the health. This recipe avoids any ‘milks’ but uses MCT oil as the carrier for the fat-soluble components of the spices.

Ingredients:

· 1 heaped tsp turmeric*

· 1 tsp matcha powder

· ½-1 tsp chai spice mix**

· 1 pinch black pepper (½ krm)

· ½ tsp MCT*** oil (or coconut oil or 1 tsp coconut milk/cream)

· ½ tsp honey (optional)

· Boiled water.

*If taking blood thinners limit to 1 tsp/day.


*** MTC (medium chain tryglycerides). A fraction of coconut oil with shorter chain fatty acids that can be taken up efficiently by the brain.


Black pepper helps improve uptake of curcumin in turmeric. Only ~1:9 ratio pepper: turmeric is needed. You can skip this if you find it irritating to the digestive tract or have been advised to avoid it.


**Chai mix: Make a chai spice mix in a small jar or tin so that you need only combine turmeric, matcha and your chai mix.

  • 3 parts ginger

  • 1 part cardamom

  • 1 part cloves

  • 1 part cinnamon (Ceylon)

  • 1 part licorice root (optional)

Method:

  • Boil water and allow to cool slightly.

  • Combine all powders in a glass or cup, add the oil and mix to combine. Add a small dash of water and mix well to a thick paste (you are encouraging fat-soluble nutrients to become solubilized in the oil). Add remaining boiled water and stir. If you are adding honey, add this last when the drink has cooled slightly.

Alternative:you can prepare batches of your turmeric chai mix and freeze I cubes or store in the refrigerator (for about 5days). Combine larger volumes of turmeric and spices to taste, add oil and enough boiled water to make a paste. Allow to cool. Then store in a jar I the refrigerator or freeze as ice cubes to be used in drinks. Add boiled water to a cube and there you go!






Gurkmeja-matcha chai drick

En värmande dryck med en kombination av de fytonäringsämne och antioxidantrika kryddorna som har visat så många skyddande fördelar för hälsan. Detta recept undviker all "mjölk" men använder MCT-olja som bärare för de fettlösliga komponenterna i kryddorna


Ingredienser:

  • 1 rågad tsk gurkmeja*

  • ½-1 tsk matcha pulver

  • ½-1 tsk kryddblandning**

  • 1/2 tsk MCT*** olja (eller kokosolja)

  • el.1 tsk kokosmjölk

  • 1/2krm svart peppar

  • ½ tsk honung (tillval)

  • Kokt vatten

***Kryddmix: (förvara i en liten burk)

  • 3 del ingefära

  • 1 del nejlika

  • 1 del kardamumma

  • 1 del kanel

  • 1 del lakritsrot pulver (tillval)



* Om du äter blodförtunnande läkemedel, begränsa gurkmeja till 1 tsk/dag, då det verkar som blodförtunnade och för mycket kunde orsaka blödning. Om du observera näsblödning när du äter gurkmeja, kan dosen vara för hög för dig.


** MTC (medium kedja triglycerider). En fraktion av kokosolja med kortare fettsyror som effektivt tas upp av hjärnan.

Method:

Kocka upp vattnet.

Kombinera alla pulver/kryddor i ett glas eller kopp, lägga till oljan och rör om för att kombinera. Läg till en skvatt hett vatten och rör om för att forma en tjock pasta (man vill uppmuntra fettlösliga fytonäringsämnen att lössas upp i oljan). Lägg till mer vatten och rör om. Om du ska lägga till honung, gör det gärna sist. Vänta gärna ett par minuter efter vattnet har kockats innan du lägger det till för att bättre förvara näringsämner som ev förstöras lite med kokhett vatten. Det ska också vara en drickbart temperatur.

119 views0 comments

Comments


bottom of page